Samen investeren in welvaart en welzijn
Van: 07 maart 2018
Tot: 13 april 2018

Tentoonstelling – IMPRESSIE

Een samenspel tussen passie en sereniteit

Clark Clarysse werd geboren in Kortrijk op 24 februari in 1937. Op heel jonge leeftijd begint hij al te tekenen en te schilderen, vooral portretten. In 1967 was hij laureaat van de belangrijke tweejaarlijkse prijs voor beeldende kunst, de ‘Prix Jeune Peinture Belge’. Hij is een autodidact en zijn werk valt moeilijk onder één noemer te vatten. Het balanceert constant tussen figuratief en abstract, tussen tederheid en agressie, tussen licht en donker. Tussen yin en yang, zeg maar. Zijn fascinatie voor het Zen-boeddhisme is daar niet vreemd aan. Deze authentieke wisselwerking en dualiteit vind je ook terug in zijn materialen, zijn stijlen en zijn onderwerpen. Hij creëert zowel werken met potlood op papier, inkt op papier als olie op doek en varieert van abstracte en geometrische figuren over picturale landschappen naar zeer reële menselijke, vaak gekwelde figuren. Met dit spanningsveld schept Clarysse een bevreemdend maar logisch samenspel tussen passie en sereniteit. Maar altijd ontstaat er een osmotisch universum waarin realiteit en verbeelding elkaar de hand reiken en moeiteloos samensmelten in een verzoenende tijdloosheid.

De tentoonstelling IMPRESSIE toont 20 schilderijen van Clark Clarysse, 4 uit de Cera-collectie en 16 uit privécollecties. Deze laatste zijn voornamelijk werken uit de periode 2006 – 2014, olie op doek in een vrij groot formaat (min. 100 x 120, max. 115 x 180). Je ziet werken uit zijn figuratieve periode waarin de menselijke figuur en landschappen picturaal geëxploreerd worden. Maar ook enkele abstracte landschappen duelleren met zijn meest recente werk van het meisje voor de gele achtergrond. In de publicatie ‘Clark Clarysse’, naar aanleiding van de tentoonstelling Clark Clarysse/Actueel in het PMMK in Oostende in 2004, schreef Paul Tanghe het volgende: “De menselijkheid van zijn figuren ontroert door hun kwetsbaarheid en onvolkomenheid. De landschappen evoceren een vreemde wereld die we enigszins herkennen maar toch niet kunnen thuiswijzen. Ze hebben iets vreemds met sporen en breuken die verwijzen naar een andere wereld.”

De Cera-kunstcollectie

Cera stelt haar kunstcollectie open voor haar vennoten, voor jongeren en voor een breed publiek. Dit realiseert Cera dankzij partnerschappen met onder meer M-Museum in Leuven. Begin 2012 beslisten Cera en M-Museum om een samenwerking op te zetten rond het beheer van de Cera-kunstcollectie. Deze biedt een unieke doorsnede van Belgische kunst na 1945. Ze omvat een vierhonderdtal werken van ongeveer zeventig kunstenaars in uiteenlopende media, vaak met meerdere werken van eenzelfde kunstenaar. Zowel gevestigde waarden als Marcel Broodthaers, Philippe Van Snick, Lili Dujourie, Jan Vercruysse en Clark Clarysse, als een jongere generatie kunstenaars zoals Anne Daems, Gert Robijns en Valérie Mannaerts maken deel uit van de Cera-collectie. M-Museum presenteert jaarlijks een tentoonstelling die inzoomt op een kunstenaar of thematiek die met de Cera-collectie verbonden is en toont daarnaast met wisselende collectie-opstellingen nieuwe perspectieven op de kunstenaars en de werken.

Wanneer en waar?

De tentoonstelling IMPRESSIE loopt van 7 maart tot en met 13 april, van 9.30 uur tot 12.30 uur (gesloten op 30 maart en 2 april) in het Cera-gebouw – zaal Forum – Muntstraat 1 – 3000 Leuven en is gratis toegankelijk.