Samen investeren in welvaart en welzijn
Van: 28 september 2018
Tot: 10 februari 2019

René Heyvaert in M

Cera schakelt sinds enkele jaren de expertise van M-Museum Leuven in voor het beheer van haar kunstcollectie. M organiseert jaarlijks een tentoonstelling met werken uit de Cera-kunstcollectie. Van 28 september tot en met 10 februari kan je in M het oeuvre van René Heyvaert bewonderen.

Na een korte loopbaan als architect koos René Heyvaert (1929-1984) voor een kunstenaarscarrière. Hij zag kunst namelijk als een noodzaak in het leven, een manier om met de wereld om te gaan. Heyvaerts oeuvre is divers, maar hij is vooral gekend voor zijn werk met gevonden voorwerpen die hij met minimale ingrepen een nieuwe invulling gaf. In twee zalen brengt M een honderdtal werken samen, aangevuld met een unieke focus op zijn praktijk als architect.

Poëtische ingrepen

Met een carrière als architect en nadien als kunstenaar, was René Heyvaert niet alleen werkzaam in verschillende disciplines, ook zijn artistieke praktijk was veelzijdig. Zo werkte hij met tekeningen, maakte hij foto’s, mail art, sculpturen uit de meest uiteenlopende materialen, publicaties en nam hij deel aan performances. Maar het is vooral zijn werk met gevonden, alledaagse voorwerpen dat de in Gent geboren kunstenaar op de kaart heeft gezet als experimenteel kunstenaar. Met kleine, poëtische ingrepen haalde Heyvaert objecten uit hun context en nam hij hun oorspronkelijke functie volledig weg. Een goed voorbeeld daarvan zien we terug bij de vork met afgezaagde tanden en de gespleten soeplepel, werken die Heyvaert eind jaren ’70 maakte.

Prefab avant la lettre

Ook Heyvaerts architectuur komt aan bod in de tentoonstelling. Geïnspireerd door de Amerikaanse case study houses en de modulaire woningen van onder meer Le Corbusier, werkte Heyvaert in de jaren ’50 aan ontwerpen voor vernieuwende, betaalbare woningen. Het huis dat hij in 1958 voor zijn broer ontwierp én bouwde – een woning op zuilen, met grote raampartijen en een golfplaten dak – is daar een perfect voorbeeld van. De Belgische architect Peter Swinnen, die het huis in 2016 renoveerde, werkte voor één van de twee zalen een onderzoekende tentoonstellingsarchitectuur uit. Voor de andere zaal tekenden architecten Arnaud Hendrickx en Wim Goossens een skeletstructuur van Heyvaerts woning op ware grote uit. Op die manier zijn de vernieuwende ideeën van Heyvaert ook ruimtelijk in de tentoonstelling aanwezig.

Wanneer?

Van 28 september 2018 tot 10 februari 2019.

Waar?

M-Museum Leuven, L. Vanderkelenstraat 28, Leuven

Meer info

Van 28 september 2018 tot 10 februari 2019

Website

www.mleuven.be