Samen investeren in welvaart en welzijn

Winnaars Cera Award 2013

Op het event ‘De som van creativiteit, technologie en engagement’ zaterdag 28 september in Leuven werden de Cera Awards uitgereikt aan studenten uit hogere technische richtingen die hun eindwerk, stage, masterproef of ontwerpopdracht deden voor een socialprofitorganisatie. Het was een bijzonder goed Cera Award jaar met maar liefst 17 winnaars.

Anne Suy (Master Industriële Wetenschappen KULeuven- campus De Nayer Sint-Katelijne Waver), doorploegde de complexe regelgeving over veiligheid in de kinderopvang, en vertaalde dat in een eenvoudig bruikbare en mooie tool, met correcte informatie: het virtueel huis van de onthaalouder. Maar prachtige 3D-beelden zeggen meer dan 1000 woorden, dus oordeel vooral zelf: virtueelhuisonthaalouder.vvsg.be

Beatrijs Van Hoof en Elena Vloeberghen (1e Bachelor Product-design KHLIM- MAD faculty Genk) verbluften als eerstejaars met Lorica, hun ontwerp voor een fietsslot voor kinderen met een beperking in opdracht van Sint-Lodewijk uit Wetteren.

Bert Verfaillie en Edwin Hurst (Professionele Bachelor Toegepaste Informatica HOGent) ontwikkelden voor Dienstencentrum Mozaïek uit Oostakker een interne webwinkel. De gasten en bewoners (volwassenen met een mentale beperking) kunnen nu met IPad’s zelfstandig de bestellingen in de interne winkel afwerken. De jury was sterk onder de indruk van de manier waarop de jonge informatici uitgingen van de mogelijkheden van de doelgroep en met hen omgingen.

Brett Daman (Master Industriële Wetenschappen KULeuven – campus Geel) ontwikkelde voor OBC Ter Wende – Espero uit Leuven-Brussel een communicatietool voor de therapeuten en personeelsleden. De directeur van Ter Wende –Espero getuigde hoe Brett altijd de noden van zijn organisatie centraal stelde: “Hoe zien jullie het” Daar draait het bij Cera Award om!

Cloë Vandamme en Dieter Van der Stockt (Master Industrieel Ontwerpen, UGent – campus Kortrijk HOWest) maakten een jashulp voor David, een jongeman met een ernstige motorische beperking. David had zijn droom kunnen realiseren om zelfstandig te wonen, maar kreeg zijn jas niet alleen uit. Tot Cloë en Dieter met magneten een mooie en uiterst bedrijfszekere oplossing bedachten. “Geniale eenvoud”, vond de jury. Bekijk het filmpje hier.

Jeroen Vannevel, Patrick Van Brussel en Tim De Staercke, (2e Bachelor Toegepaste Informatica HOGent) ontwikkelden voor het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Oost-Vlaanderen een online E-learning platform. Ongezien voor deze sector!

Jonas Neo Fabry en Teun Habraken, (Bachelor Product-design KHLIM- MAD faculty Genk) ontwierpen voor het woonzorgcentrum Dijlehof een haarwasbak voor mensen met een rolstoel. Hun haarwasbak is mooi en functioneel, want “design hoeft niet discriminerend te zijn”. De kapsters van Dijlehof smeekten hen om afgewerkt exemplaar.

Kevin De Wulf (Professionele Bachelor Toegepaste Informatica HOGent) overtuigde samen met Psychiatrisch Centrum Sint Jan Baptist uit Zelzate in een ijzersterke presentatie over hun project het Therapie Management Systeem: Op het juiste (I)Pad. Sint-Jan Baptist werkt met medium risk geïnterneerden, mensen die een strafbaar feit hebben gepleegd en ontoerekeningsvatbaar zijn verklaard.

Nick Peeters en Roel Trullemans (1e Bachelor Product-design KHLIM- MAD faculty Genk) ontwierpen Handylock, een speels fietsslot voor kinderen met een beperking, eveneens in opdracht van Sint Lodewijk uit Wetteren. Op de Reva-beurs ‘beperk je beperking’ jl in Gent was de ontgoocheling groot dat hun Handylock nog niet te koop was.

Seppe Duwé (Professionele Bachelor Toegepaste Informatica HOGent) maakte voor de werkgroep Ondersteunde Communicatie van Mediander uit Roosdaal om gemakkelijk communicatiepaspoorten te genereren. De zes dames van de werkgroep waren razend enthousiast. De jury ook. www.communicatiepaspoort.be

Lees het volledige persbericht 'Zeventien jonge technische talenten overtuigen met hun sociaal project' (pdf - 129 KB)

Meer info

Meer info over de kandidaten en hun project vind je op www.cera-award.be