Samen investeren in welvaart en welzijn

Er is nog lezen na de ontlezing

Ja, we weten het nu zoal wel: het leesonderwijs kan beter. En het lezen in het algemeen ook. Op 19 september 2018 verzamelen meer dan 100 leerkrachten, lerarenopleiders, bibliotheekmedewerkers in Affligem voor de boek-voorstelling en studiedag ‘Lees je mee(r)?’. Het Lezerscollectief stelt samen met De Eenhoorn een nieuw boek voor met meer dan 30 verhalen en gedichten voor jongeren van de derde graad lager onderwijs (10-13) en van de eerste graad secundair (12-15). Een boek om voor te lezen. Een boek om samen te lezen. De leesbeleving en het leesplezier staan sowieso centraal. Prof. Frank Hakemulder en Dr. Jan Raes reiken argumenten aan om lezen uit de marge te halen van het curriculum.

Samen lezen is sinds 2012 geen onbekende methodiek meer in Vlaanderen. Dr. Jane Davis sprak erover aan de Universiteit Antwerpen vanuit haar ervaringen met The Reader (VK). Sinds 2014 trekt Het Lezerscollectief zo’n 85 leesgroepen in Vlaanderen en Brussel. Samen met Cera, Antwerpen en Gent realiseerde zij een piloottraject in beide steden. Samen lezen blijkt ook in scholen verschil te maken. 

Op de studiedag van Lees je mee(r)? tonen we hoe je als leerkracht en als bibliotheekmedewerker, als ouder of als buurtwerker een rol kan spelen in de realisatie van een goed leesklimaat. We reiken belangrijke argumenten aan, maar vertellen over de ervaring van 10 pilootscholen in Antwerpen en Gent. Concrete praktijkverhalen waarin samen lezen centraal staat. Daarnaast tonen we ook hoe dit boek klassikaal kan worden ingezet voor inspirerende voorleesmomenten.

Studiedag

Op 19 september 2018 organiseert Het Lezerscollectief samen met de partners in dit project een studiedag.

Bekijk het programma https://lezerscollectief.be/product/studiedag-lees-je-meer/.

Lees je mee(r) - verhalenbundel - reeds verschenen - € 19,95 - 320 blz.

Vragen over de studiedag? studiedag@lezerscollectief.be

Vragen over het boek? elly.simoens@eenhoorn.be

Meer info over samen lezen www.lezerscollectief.be