Samen investeren in welvaart en welzijn

Gastvrije gemeente

Armoedebestrijding en sociale inclusie

De campagne Gastvrije Gemeente toont dat Vlaanderen gastvrij is voor Vluchtelingen, en dat mensen in Vlaanderen fier zijn op het feit dat vluchtelingen hier een veilige nieuwe thuis krijgen. Door gastvrije initiatieven zichtbaar te maken op de site en tijdens de jaarlijkse Awardshow, tonen we dat er heel wat gastvrijheid is en steeds geweest is. Samen zetten we in op ‘menselijke waardigheid’, want inhoudt dat deze mensen kansen krijgen tot economische, sociale en culturele ontplooiing in onze samenleving. De huidige campagne ‘Gastvrije Gemeente’ wordt herwerkt en verbreed: met meer aandacht voor positieve beeldvorming, lokale inbedding en het valoriseren van bestaande good practices. Heel wat Cera-vennoten zetten zich in voor de campagne.

Praktische informatie

Nationaal Project
Looptijd: 01-05-2015 - 30-04-2018
Thema: Vormen en sensibiliseren over armoedebestrijding en sociale inclusie

Meer weten?

En de winnaars zijn ...

Op maandag 27 maart vond in het Vlaams Parlement te Brussel de Gastvrije Awardshow plaats, waarin Vluchtelingenwerk Vlaanderen gastvrije initiatieven voor asielzoekers en vluchtelingen in de bloemetjes zette. Deze awardshow vormt het slotstuk van de campagne 'Gastvrije Gemeente' 2016-2017 dat lokale initiatieven aanspoort in Vlaanderen en Brussel.

Dit jaar verzamelden we een recordaantal van 458 initiatieven, verdeeld over zeven categorieën. Hieruit koos onze professionele jury één winnaar per categorie. Ook het publiek liet zijn stem horen. Maar liefst 26.464 mensen stemden de voorbije weken hun favoriete gastvrije initiatieven naar de overwinning. Ontdek de winnaars.

Sfeerbeelden van de Gastvrije Awarshow

Het was een spannende avond op 27 maart in het Vlaams parlement: iedereen vroeg zich af welke gastvrije initiatieven naar huis gingen met een Gastvrije Award én 1000 euro.
Het was ook een mooie avond: vol muziek, boeiende speeches en toffe ontmoetingen. Bekijk het fotoverslag.


Vluchtelingenwerk Vlaanderen voert samen met Cera een nieuwe editie van haar campagne Gastvrije Gemeente. Ze zijn ervan overtuigd dat Vlaanderen en Brussel heel gastvrij is voor mensen op de vlucht. Met de campagne roepen ze op om al die grote en kleine initiatieven te delen op www.gastvrijegemeente.be 

Dubbel zoveel initiatieven 

De campagne Gastvrije Gemeente is al aan haar vierde editie toe. Vorig jaar werden 353 initiatieven voor mensen op de vlucht geregistreerd op www.gastvrijegemeente.be. Dit jaar gaan de organisators voor500 initiatieven. Met dit warm signaal laten ze zien hoe gastvrij Vlaanderen en Brussel is. Daarnaast is de website ook een inspiratiebron voor anderen mensen die ‘iets’ willen doen voor vluchtelingen en asielzoekers.

Wat is een gastvrij initiatief? 

Zo’n gastvrij initiatief dat kan van alles zijn. Van kleine, sympathieke acties tot structurele maatregelen, ze zijn allemaal van tel.

  • Een school die pennenzakjes en rugzakken inzamelt voor de kinderen uit een naburig asielcentrum.
  • Een moeder die de kinderen van het plaatselijke LOI (Lokaal Opvang Initiatief) uitnodigt om elke week mee te gaan zwemmen met haar eigen kinderen.
  • Een babbelnamiddag in de bib met bewoners en vluchtelingen die Nederlands willen oefenen.
  • Een cultuurcentrum dat een artistieke avond over het thema op touw zet.

En zoals je merkt kan iedereen ze op touw zetten: vrijwilligers, scholen, bibliotheken, cultuurhuizen, gemeentebesturen, bedrijven…

Nieuw dit jaar is dat diverse organisaties de campagneoproep mee uitdragen en het raambordje ‘Welkom in mijn gastvrije gemeente’ met hun logo’s ondertekenen: Netwerk tegen armoede, Minderhedenforum, OKO, VVSG, Tumult, Locus, Bibnet, Davidsfonds, Landelijke Gilden, Katholiek Onderwijs Vlaanderen, Beweging.net, Go! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en 11.11.11. De organisators hopen dat aantal in de toekomst verder uit te breiden.

Partner

VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN KRUIDTUINSTRAAT 75 1210 SINT-JOOST-TEN-NODE Tel:02 274 00 20 Website: www.vluchtelingenwerk.be

Contactpersonen:

KRISTIEN VAN MECHELEN kristien[AT]vluchtelingenwerk.be

Cera contactpersoon:

CAROLINE DEBRUYN Tel: 016 27 96 84 caro.debruyn[AT]cera.coop

Andere projecten uit domein Armoedebestrijding en sociale inclusie


Maatschappelijke projectwerking

Cera investeert in maatschappelijke projecten op regionaal, nationaal en internationaal vlak. Deze projecten sluiten aan bij de waarden van onze coöperatie: samenwerking, solidariteit en respect voor het individu.

Lees meer
Projectadviseurs Internationaal
KURT MOORS 016 27 96 43 kurt.moors[AT]brs.coop
KURT VAN DEN NESTE 016 27 96 54 kurt.vandenneste[AT]brs.coop
VINCENT MONNART 016 27 96 11 vincent.monnart[AT]brs.coop
JAROSLAW CHUCHLA 016 27 96 02 jarek.chuchla[AT]brs.coop
Nationaal
LIEVEN VANDEPUTTE 016 27 96 42 lieven.vandeputte[AT]cera.coop
CAROLINE DEBRUYN .016279684 caro.debruyn[AT]cera.coop
CARMEN DE CROMBRUGGHE 016 27 96 83 carmen.decrombrugghe[AT]cera.coop
STéPHANIE DE SMET 016 27 96 27 stephanie.desmet[AT]cera.coop
LIEVE JACOBS 016 27 96 18 lieve.jacobs[AT]cera.coop
HANNELORE VANDEZANDE 016 27 96 26 hannelore.vandezande[AT]cera.coop
Regionaal
ALAIN BAECK 016 27 96 03 alain.baeck[AT]cera.coop
KRIS DEBRUYNE 016 27 96 74 kris.debruyne[AT]cera.coop
WIM INGELS 016 27 96 46 wim.ingels[AT]cera.coop
CHRISTOPHE KEVELAER 016 27 96 23 christophe.kevelaer[AT]cera.coop
KRISTIEN MARTENS 016 27 96 58 kristien.martens[AT]cera.coop