Elke Naam telt

In de Mechelse Kazerne Dossin loopt het herinneringsproject ‘Elke naam telt’. Op deze plek werden tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden, Roma en Sinti opgesloten. Ze werden een nummer op een transportlijst vooraleer ze weggevoerd werden naar het oosten. Dit publieksproject wil deze 25.843 mensen hun naam teruggeven. Daarom zoekt Kazerne Dossin evenveel vrijwilligers die elk één naam willen inlezen. Die opnames zullen na afloop van het project weerklinken in het Memoriaal van Kazerne Dossin, waar iedereen die gedeporteerd werd, herdacht wordt.

Wil jij ook een naam inlezen? Dat kan! Boek je moment en breng een bezoek aan de permanente tentoonstelling, die gratis is bij deelname aan ‘Elke naam telt’. Maak je tijdens je bezoek ook kenbaar als Cera-vennoot, want je krijgt dan een gratis bezoekersgids mee naar huis. Het museum is geschikt voor bezoekers vanaf 9 jaar.

Boek je opnamemoment
Elke naam telt Dossin
Elke naam telt Kazerne Dossin
Elke naam telt Kazerne Dossin
Elke naam telt Kazerne Dossin
Elke naam telt Kazerne Dossin
Elke naam telt Kazerne Dossin
Elke naam telt Kazerne Dossin

Het gezicht van de campagne ‘Elke naam telt’ is Esther Blau. Esther kwam uit Polen en woonde in Antwerpen. Zij werd in 1942 door de nazi’s opgepakt en opgesloten in de Dossinkazerne, enkel en alleen omdat ze Joods was. Ze werd op de trein gezet en weggevoerd naar Auschwitz-Birkenau. Esther is nooit teruggekeerd.

Meer dan 80 jaar later bracht Esther Spinnewijn met haar familie een bezoek aan Kazerne Dossin. In de opnamestudio van het museum spraken ze elk een naam in, al dan niet van een naamgenoot. Daarna schreven ze die naam bij op de herinneringsmuur. “Ik heb het gevoel dat ik die mensen een beetje heb geholpen door hen hun naam terug te geven”, zegt Esther over haar bezoek.

Bekijk zeker ook onderstaande video over 'Elke naam telt'.

Dit onderdeel wordt niet weergegeven omdat je deze cookies niet hebt aanvaard.
Wil je de inhoud toch zien, dan kun je de instellingen hiervoor aanpassen onderaan de pagina.